kādu kurināmo izvēlēties?

Padalieties lūdzu ar informāciju tie kuri paši apkurina savas mājas. Situācija sekojoša, paliela privātmāja kurai ir centrālapkures katls. Savulaik padomijas laikos tika apkurināta ar oglēm, vēlāk tika uzstādīta "saļarkas" apkures sistēma. Tagad esmu dillemas priekšā, ko izvēlēties. Ir doma par kūdras briketēm dēļ cenas. Vai būtu kādi ieteikumi, padomi par apkurināšanu ar kūdras briketēm? Vai arī tomēr skaidu briketes? Ar ko kurinām un kāpēc tieši šo kurināmo esat izvēlējušies?

barans (2012-09-04 12:35)      Ja ir velme automatizet sistemu,un nav pieejama dabasgaaze,tad no tiesas ieteiktu lietot akumulatorus un kurinaat ar ogleem,ar briketeem ir liela kjeepa,jo katls beizji jaatiira,arii skurstenis

roma69 (2012-09-04 12:57)      Jebkura apkures sistēmas kvalitatīva pārbūve nav lēta.Ir vairāki virzieni - lētāk, bet ar lielāku pašas ieguldījumu (piem.kurināt katru dienu), dārgi (reizi nedēļā nospiežot dažas pogas) automātiskais gāzes katls.Vēl jāizskata iespēja lielo māju apkurināt daļēji.No paša lētākā gala - moderna krāsniņa ar siltā gaisa cirkulācijas opciju.Kurini vienā vietā, bet siltais gaiss pašplūsmā vai ar piespiedu plūsmu apsilda citas telpas.

selnija_ (2012-09-04 13:03)      Kāda automatizācija? Cilvēks taču skaidri un gaiši pateica, ka naudas naF! Pateica, ka ir kopjams tuvs cilvēks un tas ir prioritāte un tā tam arī vajadzētu būt pie normāliem cilvēkiem.
Variantu nav daudz. Es balsoju par malku. Var būt daudz variācijas, var pajaukt gan dažādus kokus, gan sausu un mitru/ ja nu tāda gadījusies/ . Tas viss ir bijis manā pieredzē. Ir tādi, kuri mitru uzdod par sausu, vai vēl labāk purvā zāģētu saliek kravas iekšpusē, bet ārpusē sausu smuku. Var iepirkt materiāla atgriezumus no mēbeļu ražotājiem. Ja vajag numuru, varu iedot.

^esse^ (2012-09-04 13:37)      Tagad vilciens aizgajis,atliek tikai ogles un briketes.Malku bija japerk pirms 2 gadiem,ar slapju kurinat-veja izmesta nauda.
lazdarr,parlasi savu tekstu par tam biksinam.Tev pasam nav pretigi tik cienijama vecuma ka pusaudzim rakstiit?
Palasot PA ta vien skiet,ka Latvija ir 2 zortes,vieni kuri strada par kapeikam,otri pelna tukstosus.Kur tad ir palikusi vidusskira ar trisciparu

iterators (2012-09-04 13:41)      paliela māja tas ir cik ??? 300kvm??? un cik pilsoņi dzīvo? divi? uzreiz ieteiktu daļu no mājas atslēgt no jebkāda tipa apkures:)

vai tiešām žēl tos nabaga 20 Ls normālai konsultācijai??? labāk vaimanāt, blač, IEŠU STRĀDĀT PIE SKOPĀ, TAS MAKSĀS DIVREIZ:)

Atgriezusies (2012-09-04 13:48)    1 Pagaiš ziem kurinājām kūdras briketes- pateikt varu vienu- ja kačegārs ir tuvu aiz sienas dzīvjamām telpām- tas nav izturams- baigā smirdoņa, un bērniem kaitīgi kūdras putekļi....

_Martini_ (2012-09-04 14:17)      Nu, ja negribās rekonstruēt siltumapgādes sistēmu, māja nenormāli liela, negribās arī siltināt, + tam visam gribās ietaupīt uz malku...
Variants - atslēgt daļā telpu siltumapgādi un tās neapdzīvot pa ziemu. Tikai tajās telpās no siltumapgādes sistēmas jāizlaiž ūdens. Nu - un ne tikai siltumapgādes.
Ja tāda iespēja ir. Ja radiatoriem ir termogegulators - jānogriež uz minimumu...
Nafig kurināt telpas, kuras neapdzīvo?

iterators (2012-09-04 14:27)      man vnk nav laika izplūst
atslēdz=nodrošini plus 10 grādus
māja nav jākurina, bet jānodrošina vēdināšana

P.S. Es kurinu ar malku (sausu malku) plus akumulācijas tvertne (māja 150 kvm)
katls tukuma ražojums (komforts), plus esmu nodrošinājiem pret elektrības un ūdens padeves traucējumiem

P.S.S. Kārtīgam vecim nav problēmu malkas sagādē
P.S.S.S. Kārtīgs vecis beidzas tad, kad nevar biezpienu sakost

GarlaikotsLaucinieks (2012-09-04 14:31)      Kūdras briketes neiesaku - pelnus grābsi spaiņiem un ar respiratoru uz sejas, ja negribēsi ātri sabeigt savas plaušas, un vienalga pelnu piegarša paliks mutē.

Lēts tagad nav nekas, ja nu vienīgi dažādi atgriezumu dēlīši, ja kaut kur tuvumā ir kāda ražotne, vai nomaļi no gateriem, bet ar tiem tagad arī švakāk - pats nesen interesējos, man neieteica ņemt pats "pārdevējs", kuram zvanīju.

Man šogad izdevās atkal tikt pie bērza par saprātīgu cenu.

Pagaidām vislētāakais variants izskatās pavasarī meklēt trīsmetrīgo malku un kādu, kas pēc tam sazāģēs un saskaldīs - ietaupīt var līdz trešdaļai no malkas cenas.

Bez katla maiņas nekā lētāka nebūs.

Ja nu galīgi grūti, aizbrauc ar maisu uz tuvāko bāzi, kur ļauj lasīt akmeņogļu gabalus kurināšanai - māja smirdēs, bet siltuma/cenas ziņā labas akmeņogles, ko iemest pie malkas, varētu būt vislabākais.

joens (2012-09-04 14:39)      Soļarku. Tikai katlu vēlams mūsdienu nopirkt. Un soļarku vest no Polijas.

Ja apkures sistēma mājā vēl padomjlaiku, tad visus ieteikumus kaut ko atslēgt var uzreiz iebāzt vienā tumšā vietā.

GarlaikotsLaucinieks (2012-09-04 14:41)      Iteratoram savā ziņā taisnība - man arī no 300 kvadrātmetriem apkurināmi tikai 200 ar asti un nekas slikts nenotiek.

Ja kas, ap 15 grādiem ir labāks miegs, un 17 grādi visā mājā, izņemot dzīvojamo istabu, kur jāuzturās pastāvīgi, nav nāvīgi, bet ietaupīt par kurināmo ļauj krietni.

Vēl, ja pirksi skaidu briketes, meklē Latvijas Finiera (neatceros, kā viņiem sauca to firmu) bērza briketes, parasti arī K-rautā nopērkamas. Cena nav no lētākajām, bet bērzs paliek bērzs.

_Martini_ (2012-09-04 14:42)      Skvo...
Nebūs jau tā, ka tev tā māja 1 gadā aizies bojā no nekurināšanas.
Veidosies kondensāts vietām. Ja kondensāts neiztvaikos (māja tiek izkurināta pilnībā 1x mēnesī, paliekot siltākam laikam - izvēdināta, utt - ar laiku sāks pelēt, kad kļūs gana silts.
Bet tas nav process, kas notiek 1 vai pat pāris gadu laikā.

Visi šie materiāli (pieņemot, ka ir sausi) maksā ~ vienādi attiecībā pret siltumatdevi, tobiš - sadedzinot 1 tonnu akmeņogļu tu iegūsti vairāk siltuma, nekā kurinot 1 tonnu sausas malkas.

MaryClaire (2012-09-04 15:03)      _Martini_ (2012-09-04 14:42) viedoklis
___________________
ja manu viedokli var neņemt vērā [bōba taču!], tad šis viedoklis ir pamatots. un ja es saku, ka briketes dod lielāku siltumu, tad tā tas ir - pārbaudīts ar personīgo pieredzi. protams, bez malkas nevar, lai kuršanās un sildīšaanas procesu paildzinātu - kā minēja lazdarr [laikam], bet visumā vairs nekā lēta nav.

vislētāk laikam ir nozāģēt savu mežu ar savu zāģi un no Krievijas ievesto degvielu, neņemot ciršanas biļeti

protams, ka es saprotu skvo izmisumu, jo malka nav sagādāta, bet ziema jau pie durvīm.

un absolūti nav taisnība, ka pelna te ar četriem cipariem. toties strādā vairākos darbos, plus audzē kartupeļus pārdošanai, un sūta darbos bērnus, lai nopelnītu ... lūk kā tās lietas stāv

skarbaiskungs (2012-09-04 15:06)      Labāk jau izvelc šo ziemu ar oglēm + briketēm, un sāc plānot nopietnāku pārbūvi. Par santīmiem vairs pie siltuma netikt, nav vairs tie laiki, kad soļķi grāvī lēja.

Adamsone (2012-09-04 15:11)      Ir gadījumi, kad jebkurš variants ir dārgs un tavējais ir no tiem. Vai tu vispār stādies priekšā, kā notiek degšana??? Malku pirkt ir par vēlu, starp citu. Jebkuri sausi atgriezumu un jebkuras briketes, bet dārgi būs tik vai tā.
Pārdod māju un rīkojies kā saprātīgs cilvēks, nevis mūžīgais "tikai pēc manas nāves" kulta upuris...
Bļačos te , pusdura....

wolands (2012-09-04 15:25)      Malku var var nopirkt arī sausu un, ja vien nav katls ar augstu l.k. neko briesmīgi sliktu iet daži mitruma procenti nenodarīs - tik neefektīgāks tas pasākums būs ;)
Es arī skatītos, kā daļu no mājas neapkurināt, vai vismaz nogriezt radiatorus. Siltuma regulators uz radioatora maksā 5ls, vienīgi ne visās vietās tik vienkārši pielikt.
Man ir stāvējusi māja pilnīgi neapkurināta vairākas ziemas. Labi nav, bet darīt var. Bet nogriezt uz 5-10 gradiem leilāko daļu no istabām nebūs nekāda problēma.

falko_1967 (2012-09-04 18:57)      no kuudras vismazaakais siltums.agresiiva vide veidojas,kuurai degot-bojaa katlu un skursteni.
lielam katlam-lielu malku.
jaunam ,jaameklee privaatmeistars.var dabuut uz pusi leetaak nekaa veikalaa.var nemt bez siltinaajuma un aareejaa(apdares korpusa). gan jau katlumaaja to nesmukumu kaut kaa sagremos.+ jaaliek akumulators.

teo_dora (2012-09-04 21:24)      Un cik tāc akumulators maksā?Ja katla telpa maza,kur var likt?
Apkurināmo telpu platība 190m2Čehu katls Viadrus.
/Ja vēlme,var arī privāti/

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu