Vai ir prātīgi īrēt dzīvokli bez īres līguma?

Dzīvokļa īpašnieks atsakās slēgt dzīvokļa īres līgumu, jo ir iedomājies, ka varbūtēja konflikta gadījumā īrnieks obligāti ies un stučīs ekonomikas policijai, ka saimnieks nemaksā nodokļus. Dzīvoklis visādā ziņā labs (cana, vieta un iekārtojums) un principa pēc attiekties negribas. Vai var kādā veidā sevi "apdrošināt", īrējot dzīvokli bez līguma?Vai līgums reāli ko maina, varbūt tās ir tikai manas iedomas, ka tādu obligāti vajag. Saimnieks visādi citādi sakarīgs. Varbūt dot viņam parakstīt vismaz kvītis katru mēnesi, kad maksāju par īri, lai būtu pierādījums, ka es maksāju un dzīvoju.

Spameris (2012-11-23 19:59)      Tak lai saimnieks noskalda valstij pienākošos 10% tb reģistrē īres līgumu VIDā un miers mājās. Da ij oficiālie ienākumi parādīsies un nebūs jātaisnojas, kur ņem naudu kredīta maksājumam. :)

joens (2012-11-23 20:34)      Kā jau geizers augstāk norādīja - LV likumdošana viennozīmīgi ir īrnieka pusē, tāpēc, ja vien izīrēšana nav bizness (dzīvokļus savās 10 daudz dzīvokļu ēkās), līgums var nozīmēt palikt bez ienākumu avota (īres maksas) tuvākos 5 (vai vairāk) gadus un reizē pamatīgus izdevumus tiesu darbiem. Bez līguma riskē īrnieks, bet ar sīknaudu. Ar līgumu izīrētājs un summa var būt pamatīga. Vidusceļš ir tikai viens - abas puses ir godīgas un tad līgums citā formā kā mutvārdu, nav nepieciešams.

jozolsen (2012-11-23 21:04)      LR likumdošana;mutiskai vienošanās ir juridisks spēks.Līgumi ir izdomāti,lai rastu kādu iespēju viens otram piečakarēt.Sena patiesība.

mekleeju_tevi2 (2012-11-23 21:12)      Nezinu ar ko tu gribi izcelties,bet skan mulķīgi....noteicējs ir saimnieks un riskē vinjš....gan ar dzīvokļa sacūkošanu,gan komunālo nemaksāšanu...

fargo (2012-11-23 21:24)      "LR likumdošana;mutiskai vienošanās ir juridisks spēks."
tie ir pamatīgi maldi, ja nav piebilde, ka mutiskai vienošanai juridisks spēks ir tikai gadījumos, kad rakstisks līgums nav likumiski nepieciešams. bet izīrēšanas gadījumā rakstisks līgums ir notiekts kā prasība ar likumu. tātad, mutiskai vienošanai, šajā gadījumā, juridiska spēka nav.

Deisa (2012-11-23 22:51)      Animato - saimniekam var būt rezerves atslēgas un neierobežota piekļuve dzīvoklim... Pati esmu palīdzējusi draugam ar īrnieku dabūšanu, līgumiem. Bija reiz gadījums, kad īrnieks regulāri laicīgi nenorēķinājās. Jau nopirku rezerves atslēgu un grasījos mainīt, ka šis vairs mājās netiks, bet viņš jau bija izvācies.

miglainaa_plava (2012-11-23 23:05)      Man ir tikai viens jautājums - kas notiek ar īrnieka mantu, ja izīrētājs viendien nomaina atslēgas un viss. Normālam cilvēkam ir kaut kas vairāk par sieriņiem, piemēram, dators, fotoaparāts, velosipēds, liels paklājs uc, lietas, it īpaši, ja dzīvoklis bija bez mēbelēm, tad arī visas mēbeles.
Viņš pasaka, ka mantas ir viņa, bet tu lauzies svešā dzīvoklī. Un ej tagad pierādi.

kalatura (2012-11-23 23:27)      tas būtu neprāts.Garantiju nekādu.
Piekrītu Viirietis_V viedoklim

Ragana_veejaa (2012-11-24 00:11)      To savu līgumu reāli(pie notāra ta neapstiprināts) mēs varam likumīgi spraust uz nagliņas, Tu jau zini, kurā vietā!
Es jau nez cik dzīvokļus īrēju bez kādiem līgumiem...un nekad nevienam saimniekam pat prātā nav nācis man kaut ko pāri nodarīt.
Tā ka...tā nu nez vai ir tā sfēra, kur jābaidās.
Riskē(ja kaut ko riskē) izīrētājs, ne jau īrnieks!

av2 (2012-11-24 08:00)      atkariigs, no kaa iiree.

animato (2012-11-24 12:15)      Deisa-saimniekam ne tikai var būt rezerves atslēga,bet tai likumīgā kārtā ir jābūt,jo tas ir viņa īpašums,kuru par savu naudu pircis vai būvējis.Līgumā parasti ir punkts,ka saimnieks var piemēram 1 reiz mēnesī ienākt izīrējamajā platībā un apskatīt,vai viss ir kārtība,vai to nebojā,nepārbūvē,nepārvērš par kopmītni,neuzglabā tur ko bīstamu utt.Reāli tas tiek ierakstīts līgumā,vai norunāts mutiski,vienojas par laikiem utt.Ja tur notiekošo darbību dēļ traucētu kaimiņiem,vai pasarg Dievs,notiktu kāda nelaime,kas skartu citus mājas iedzīvotājus,tad atbildību nestu saimnieks,ne jau īrnieks.

Deisa (2012-11-24 12:52)      Animato - nu re, ja nav līguma, saimnieks var piekļūt īrnieka mantai un ēj nu pierādi, ka esi īrnieks un mantas tavas...

kokote (2012-11-24 13:21)      Vispār jau tas līgums ir tieši saimnieka interesēs (pa manai saprašanai). Tā tur īrnieks bez līguma viņam var visu sapostīt, izdemolēt i vēl īri nemaksāt un prom arī neiet.

animato (2012-11-24 14:13)      Deisa-un ja ir līgums,tad saimnieks nevar piekļūt īrnieka mantām?Ja jau šai marazmā fantazējam tālāk,tad kā,līgumā būs ierakstīta ar attiecīgiem artikuliem katra īrnieka zeķe,ķeblītis utt.
Es pat iedomāties nevaru,ka saimnieks pretendētu uz īrnieka mantām,vai rakņātos tur.Drīzāk ir gadījumi,kad īrnieki izveduši visu pa tīro/nesen pat OHO viens vīrietis par tādu gadījumu rakstīja/
Bet kā jau teicu-līgums,reģistrēšana VID+pie īres maksas klāt attiecīgie nodokļi.
2 komentāri ir,tā ka 6 stundas uz citām fantāzijām par beztiesiskajiem īrniekiem publiski nebūs iespējams atbildēt.
Ja kādam bail no saimniekiem,domā ka tie apzags,tad ir iespēja paņemt kredītu un iegādāties savu dzīvokli.

AleksandrsB (2013-02-13 16:12)      Latvijā likums par dzīvojamo namu īri sarakstīts domājot par denacionalizēto namu īrniekiem un aizsargā tikai īrniekus. Tāpēc īpašnieki pamatoti baidās.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu