Kūpinājumi
Kūpinājumi - jautājumi un diskusijas
Kā lai labāk uzbūvē vistu/zivju kūpinātavu?! Ir kāda i-neta adrese ar padomiem,paraugiem?Es neatradu... Paldies!
Un vēl vesela kaudze norāžu uz vienu pašu atslēgvārdu "kūpinātava" goglē. Šī bija pati pirmā. ··· Kūpinājumi: Kā būvēt vistu/zivju ... lasīt visu diskusiju (4 atbildes) »
Vēlme aizvest uz eksotisku valsti un nevēlos noindēt vietējos. Varbūt kādu īpašu iepakojumu?
Kā tad senāk? Tad arī sāls bija dārgs prieks. Ja vedïsi ledussomă..un temperatůra büs2-6 C..tad lïdz realizăc. beigu termiņam. ··· Kūpinājumi: Cik ilgi bez ledusskapja var ... lasīt visu diskusiju (14 atbildes) »
Gribu kūpināt vistas.Lūdzu iesakiet pārbaudītu marinādes recepti.
marinē 12 stundas ,žāvējot pārlej ar marinādi,gatavas var pārkaisīt ar rīvētu sieru. 0.500 sals,5 litri udens,150 gr cukurs,150 ml esence,25 gb pipari,10 gd smarzigie pipari,5 gb krustnaglinas,5 gb lauru lapas,800 gr kiploki skelites,marinadi uzvara atdzese,lej virsu vistam,ar so marinadi pietiek 4 vistam ( vistas atverta veida un marinade tur 12 - 24 stundam ja ilgak baigi stipras sanak.:DSupeer!!!!!!! proporcijas nepateikšu,lieku ļoti daudz garšvielas,vasarā arī zaļumus,dilles,pētersīļus,selērijas,baziliku+ sāls,cukurs,etikis,citrons
kā kuru reizi,citreiz ar ķiplokiem marināde,citreiz ar daudz,daudz sīpoliem,vienu vai otru,abus ne un abos gadijumos sanāk perfekti garšīgi,lieku arī klāt sinepes un ļoti asu garšvielu,kura atvesta no Bulgārijas.
Ekspementē,nekas nebūs greizi,būs garšīgi.
Lai izdodās!!!
Lai pagatavotu gardu marinādi vistu kūpināšanai, vari izmantot vienkāršas sastāvdaļas, kas piešķirs gaļai bagātīgu garšu un aromātu. Lūk, viena no klasiskām receptēm:
Sastāvdaļas marinādei:
- Ūdens – 2 litri
- Sāls – 100 g
- Cukurs – 50 g
- Ķiploki – 4–5 daiviņas
- Lauru lapas – 2–3 gab.
- Melnos piparu graudi – 1 tējkarote
- Smaržīgos piparus – 1 tējkarote
- Citrona sula vai ābolu etiķis – 2 ēdamkarotes
- Svaigs vai kaltēts timiāns, rozmarīns vai citi iecienītie garšaugi – pēc garšas
Pagatavošana: Katlā uzvāri ūdeni un izšķīdini tajā sāli un cukuru. Pievieno lauru lapas, piparus, citrona sulu vai etiķi, sasmalcinātus ķiplokus un garšaugus. Ļauj marinādei nedaudz atdzist, lai tā nebūtu karsta.
Iemērc vistas gabalus vai veselu vistu marinādē, pārliecinoties, ka gaļa ir pilnībā pārklāta. Lai iegūtu labāku garšu, vistu tur marinādē vismaz 6–12 stundas, bet ideāli – 24 stundas. Marinējot, vistu tur vēsā vietā, piemēram, ledusskapī.
Pirms kūpināšanas vistu izņem no marinādes, viegli nosusini ar papīra dvieļiem un ļauj nedaudz nožūt. Kūpināšanas laikā marinādes aromāti iesūksies gaļā, piešķirot tai bagātīgu un izteiksmīgu garšu. Šī marināde ir klasiska un viegli pielāgojama, ja vēlies eksperimentēt ar garšvielām vai garšaugiem.
Pēdējā gadā, esmu diezgan bieži iegrābies ar "kūpinātiem"gaļas produktiem... Veikalā, kad pērc, kūpināta gaļa..., vai mednieku desiņas..., tikai pēc tam, kad ēdu..., saprotu, ka esmu iegrābies..., es zinu, kā garšo, ...
Normāli kupinātam ir jābūt brūnam un ar iztreiktu smaržu un bez lieka ūdens produktā.
Melnā krāsā ir kvēpi, ne par velti eiropa gribēja aizliegt to gaļas kvepināsanu, bet bāliņi tā kauca, tā kauca ka bizness neies un tās "tradīcijas". Edg,pats tu esi kvēps.Tas tumšums vai melnums saucās benzopirēns,un maizes garozā viņa ir vairāk nekā gaļā,ja kas. Aizliegt gribēja tāpēc ,ka Eiropā ir uzbliezta milzīga rūpnīca ,kur ražo visas tās ķīmijas gaļas pārstraidei ,dabīgi kūpinot nav vienkārši iekļauties ES noteiktajās normās, tad ir jāizmanto JurisK pieminētais dūmu koncentrāts.Un neveins uz labaratoriju nenesīs, tās analīzes maksā pie 100 eiro katrs paraudziņš. Kūpini pats,tad zināsi kā garšo,bet gaļu arī vajag audzēt pašam ar ekoloģisku barību ne ar to kombikormu ko var dabūt. Gaļu vispār nevajag ēst. Lopus baro ar antibiotikām un tas ir kaitīgi. Vakar dzirdēju,ka kaut kur Amerikā atklāts jauns vēdera vīruss kas ir imūns pret visām antibiotikām.Speciālisti saka, ka tas ir tāpēc, ka lopus baro ar antibiotikām lai ātrak aug un mēs to ēdam. Ārprāts!Ja antibiotikas vairs nepalīdzēs, cilveku rasei būs grūti izdzīvot.Neindēsim vismaz sevi. ··· Kūpinājumi: Kūpināti gaļas produkti, kā ... lasīt visu diskusiju (19 atbildes) »
1. un svarīgākais ir atrisināt žāvētavas jautājumu. t.i. iekārot attiecīgu vietu, kur tiks desas kūpinātas vai žāvētas. patiesībā tā ir gluži vienkārša uzparikte, sadabū tik kādu veci, kas varētu Tev to uzmtināt un viss notiekās ;)
un tālāk speciālo desu pildīšanas uzgali vajag gaļmašīnai.
zarniņas var nopirkt Maksimā, kur pildīt malto gaļu iekšā.
desa faktiski jau ir - maltā gaļa + ķimenes, pipari, sāls, citas garšvielas un viss.
kad nemaltaq gaļa sagatavota ar garšvielām jau kopā, zarniņas uzmauc uz uzgali un maļ saturu iekšā. i viss - žāvē ar alkšņa malku vislabāk. Tikai nevajag tās zarniņas blīvi piepildīt-pārplīsīs. Cūkgaļa apmēram 5 kg liesas gaļas, 3 kg speķa,4 daiviņas ķiploka, sāls pēc garšas, 20 g ķimenes, 5 g kaltētas diļļu, 5 g kaltētu pētersīļu, šķipstiņa koriandra, pustējkarote maltu melno piparu, naža gals maltu lauru lapu, 100 g šņabja.Gaļu var malt vai smalki sagriezt.Pilda zarniņās.Žāvē kā Pele teica ar alkšņa malku jaucot sauso ar slapjo, kādas 30 min pirms beigšanas var ielikt kadiņa zarus garšas uzlabošanai. Nu vienkārši ja ir mājas desa un ir kur kūpināt.Jeb vajag desas recepti? lai desas nesanāktu sausas, drupenas, gaļai jābūt treknumiņam klāt.
un tālāk, kā jau teicu - garšvielas samet klāt, kādas gribas.
nu reku, kkas atradās, iemet aci konkrētākā receptūrā ;) http://virtuve.calis.lv/receptes/uzkodas/dazadas-uzkodas/pasta
isita-desa/ ··· Kūpinājumi: Kūpinātas mājas desas lasīt visu diskusiju (8 atbildes) »