Kartupeļi

Kartupeļi - jautājumi un diskusijas

Kartupeļu stādīšana rudenī. (16)
Jautājums dārzmīļiem par kartupeļkopību. Pirms kādām trim nedēļām Kurzemes rādio dārza ziņās dzirdēju par tādu fīču kā kartupeļus varot stādīt rudenī un jaunos novākt jau aprilī. Smalki izstāstīja, bet es biju ...
Vai nekad nav gadījies, ka pēc novākšanas kāds kartupelis vēl zemē paliek? Nākamajā gadā tie dzen lakstus un noteikti dod ražu :) Nekādu problēmu! esmu stādijis kad kokiem lapas dzeltē.. laiks ara ir vēss un nekas tur līdz pavasarim nedīgst... Vienīgais, stādiju nedaudz dziļāk, lai pa ziemu neizsalst ja gadījumā, tāda ziema kā pagaišgad bez sniega :) ja ir sniegs tad viss ok, ja nav tad var izsalt tavi tupeņi.. :)
Bet pats galvenais pluss ir tads, ka tos tupeņus varēsi rakt tad kad normāli stadot asni ir tikai sprīdi gari...
Ka tik tas nebija kāds joks!Vai vispār ne Latvijas teritorijā.
Kartupeļi citreiz pagrabā apsalst,kur nu vēl atstāt pa ziemu zemē!
Muļķības.
Kam taada kjeepa vispaar vajadziiga?!Ko taupa taupiitaajs,to laupa laupiitaajs:D Nee,cacca neesmu,daarzs IR smukumam,bazilikam uz brokastmaizes un skaistam maurinjam(smukas viinogas arii ienaakushaas),paareejo peerku tirguu,audzeetaaju atbalstam:D ··· Kartupeļi: Kartupeļu stādīšana rudenī. lasīt visu diskusiju (16 atbildes) –»
Labāk ne´.Abi vienas dzimtas augi Neieteicu, Puve uc slimības Nevar stādīt- pat tuvumā nē,jo vienas dzimtas augs,var dabūt nematodi vai lakstu puvi. Varēt jau var, taču, kā jau iepriekš teikts, labāk ievērot augseku, lai nesavairojas kaitēkļi, iespējams arī augsnei labāk.. pat šajā gadījumā, kad vienam augam par vērtīgām uzskatām saknes, otram - augļus. Var,ja kartupeļi ir noņemti. ··· Kartupeļi: Var stādīt tomātus zemē kur ... lasīt visu diskusiju (9 atbildes) –»
Kā vecā anekdotē..
Vakar iestadijām kartupeļus,šodien norakām,baigi gribējās ēst!
Freddy, kā man teica dārzeņu audzētāji - piemēram, redīsus viņi sēj vienkārši ik pa nedēļai, neskatoties ne uz kādiem mēnešiem, vienkārši, lai regulāri būtu produkcija. Un aug un nav nekādas atšķirības. Ja stādīti augošā mēnesī, tad ēst var dilstošā. Un otrādi. Tikai nesajaukt! Omg, pilsētnieki...
Tupeņi jāstāda vecā, nevis jaunā meņesī, citādi visi lakstos izaugs...
Speciāli čaiņikiem: tas, kas attīstās zem zemes - vecā mēnesī, tas, kas aug uz augšu - jaunā.
Hmm... par ko Inetai mīnusi? Man ar tāds priekšstats, ka tad, kad sāk ziedēt, tad var sākt šņukurēties rinķī. ··· Kartupeļi: Kad var sākt rakt jaunos ... lasīt visu diskusiju (15 atbildes) –»
Cepti kartupeļi kā "Lido". (22)
Kāds varbūt zina, kā var izcept kartupeļus, lai tie būtu tieši tādi, kā "Lido" ? Kādā eļļā vai taukos jācep ? Varbūt pannas materiālam un uzkarsēšanai ir nozīme ? Uz gāzes liesmas vai elektriskās virsmas ? Šķirnes ? ...
Nebrīnīšos ,ja cep vecā eļļā vai augu tauku maisījumos ,pa virsu uzkaisot e-vielas.


Bet lai vai kā , nav nekā garšīgāka par ēdienu pagatavotu uz malkas plīts!
Bože uposi! Kāds vēl jūsmo par Lido produkciju! Tur jāmācās, lai tā apdurītu cilvēku.Sākotnēji šķiet, vai kur garšīgi, bet ēdieni tukši. Pēc stundas pēc Lido gribās ēst, bet vēl pēc stundas sākas mežonīga ižoga(dedzināšana)+ vēl cenniks, kurš neatbilst tai ķīmijai. Ruterfords vienkārši nav ticis normālas saimnieces rokās, uzķērās uz Lido pseido udočkas. Savā jaunībā diezgan patrennējos šajā jomā! Jāsagriež strēmelēs, jāuzkarsē panna un jāizkausē sviests, tā, lai sāk čurkstēt, ber virsū kartupeļus, pēc pirmās apgriešanas uzber sasmalcinātus sipolus, man, vismaz, tā labāk garšo. Un nonem ´´plika´´ kartupeļa piegaršu. Ar vāku ātrāk, bet tad var izšķīst. Jāpagroza diezgan bieži, neļaujot piedegt. Vispār tas ir pieredzes jautājums, bet tai pašā laikā pats vienkāršākais ēdiens. Var arī ar eļļu, arahīsa eļļa - mēli norīsi! Laba ari kokosriekstu eļļa. Cūku tauki -ideaļņiks! Jā, ja liek klāt sipolus, sāls vairāk jāuzber. Jā, piemirsu -jo sausāki būs sagrieztie kartupeļi, jo kraukšķīgāki izceptie. Vecīt kartupeļiem ir jābūt stingrai šķirnei,lai cepot neizjūk,eļļu ņem to,kura tev patīk,pannu vai katlu atkarībā no kartupeļu daudzuma,sagriez kartupeļus šķēlītēs un nosusini,lai mitrums netiek karstā eļļā.Cept vislabāk katliņā ar sietu. ··· Kartupeļi: Cepti kartupeļi kā "Lido". lasīt visu diskusiju (22 atbildes) –»
Kartupeļi zupā (15)
Jautājums pavāriem! Izvārīta gaļas zupa ar kartupeļiem, visi produkti izvārit,garšīgi ēdami un mīksti, ja tā var teikt. To pašu zupu otrā dienā uzsildot viss it kā būtu kārtībā, izņemot kartupeļus, kas otrā dienā ir ...
kartupeļi zupā otrā dienā paliek cietāki, ja zupā ir kāds skābums(skābeņu zupa, skābu kāpostu zupa, biešu zupa , ja taisa ar etiķi...). ir taadas skjirnes kur cietaaki top, ir kur izshkjiist, un ir kur nemainiigi paliek Ja kāds nemanot pieber klāt nevārītus - tad ticētu, ka starp izjukušiem ir arī cieti. Bet tā jau ilgāk vārās tādā gadījumā, kā jau Gunccha minēja pie konkrētām zupām ar nosacījumu, ka kartupeļus liek skābā vidē. Kāpēc - ta pavisam vienkārši - kartupeļi ir bagāti ar cieti un nonākot skābā vidē notiek sava reakcija.
p.s. es pēdējā laikā cenšos mazāk likt kartupeļus, vairāk dažādus grillētus dārzeņus - garšīgi un otrās dienas zupa nav viens kartupeļu miltu tume.
Mans mamms uzskatija, ka tā ir sēklas vaina....veca, pāraugusi...
Sēkla jāmaina vismaz reizi 5.gados...tā pat ar kā lauks...bet cik tas tiek dariits reāli- 10...pat 20 gadus vecs sēklas materiāls...sen jau zaudeejis to savu sākotnējo ekšenumu...kurš uz to skatās bet staro un plātās "man ir laba, garšīga šķirne"...kauč patiesībā, tik vien kā nosaukums no tā labuma palicis! :D
A hren zin...tā tas ir un viss.
Var mēģināt spriedelēt par vecu, neatjaunotu sēklu bet vai tā būs īstā vaina, šaubos...
Ticamāk škirne tāda...
··· Kartupeļi: Kartupeļi zupā lasīt visu diskusiju (15 atbildes) –»
Kartupeļu biezputra - kādā veidā Jūs to gatavojat? (39)
Noskatījos vienu raidījumu ... Kā Pareizi jāgatavo kartupeļu biezputra... :) Tur bij teikts, ka vairums Cilvēku arī Restorānu Gatavojot Klīsteri nevis biezputru... :) Tad nu vēlētos zināt... kādas ir Jūsu Kartupeļu ...
Smalki piegriezts siipolinjsh veel vajadziigs,tas no omju recepteem.Mikseris neder,blenderis netik:(Ar koka laapstinju un tikai nedaudz:) Nav ne pareizas, ne nepareizas receptes- katrs taisa kā viņam labāk garšo. DAfrika, varbūt arī jādara, kas cits ar rociņām:) Jautājums bija par kartupeļu biezputru.Visi izcilie pavāri un mūsu vecmāmiņas-kartupeļu biezeni puto ar rociņām, lai gaiss tiktu masai klāt.Ja biezputru gatavo iesaistot mikseri vai blenderi, viņa kļūt kā klīsteris, un ātri sacietē! arii par burbuli violinn taisniibas,tikai siipols pietruuka,pareiza recepte:) Tikai ar stampiņu, ar mikseri sanāk klīsteris, plus silts piens un sīki, sīki sagriezts sīpols.

violinn, es nesapratu par to burbuli - vai tad kartupeļu putra var uzmest burbuli..? Cik tad Tu pienu pielej?
··· Kartupeļi: Kartupeļu biezputra - kādā ... lasīt visu diskusiju (39 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010