Gāzes vada īpašuma tiesības

Vai par saviem līdzekļiem izbūvēts gāzes vads (gan ārējais, gan iekšējais) var būt īpašuma tiesību vai pirkšanas un pārdošanas subjekts ?

Vai tas uzskatāms par nekustamo īpašumu ar attiecīgu noformēšanu Zemesgrāmatā vai kā citādi ?

Problēmas būtība - vairāki uzņēmumi vēlas pievilkt sev gāzesvadu. Lai sanāktu lētāk, nolemj "samesties kopā" (viena topogrāfija, viens projekts, kopēji rakšanas darbi u.t.t.) Gala attiecībās ar būvdarbu veicēju un LG visi uzņēmumi deleģē vienu uzņēmumu līguma slēgšanai. Savukārt kopējos tēriņus pēc tam sadala savā starpā. Par ko šajā gadījumā maksā kāds no pārējiem uzņēmumiem - ko viņš saņem pretim par savu naudu - vai gāzes vada domājamo daļu, vai konkrētu posmu un kā tas tiek noformēts ?

Iepriekš pateicos par sakarīgām atbildēm :)

strangers (2006-11-01 09:41)      Neesmu pārliecināts, bet vai tev ar LG nav vienošanās, ka šie pārņems šo gāzes vadu savā bilansē? ja nemaldos, tad līdz pieslēguma vietai (mājai) viņi visu savāc sev.
Kā nekustamais īpašums tas noteikti nav.
Bet līgums par izmantošanu un izbūvi var būt noslēgts. Atrunā cik katrs iegulda līdzekļus.

forsina (2006-11-01 11:22)      shitos vadus kā inženierbūvi ieraksta zemesgrāmtā, bet darbībās ar LG jāizlasa līgumi - parasti pats maksātājs sev īpašumā neko neiegūst (varbūt no pieslēguma vietas līdz mājai paliek pāri,,, neatceros), toties iegūst pienākumu pēc zināma laika posma izbūvēt t.s. vadus līdz mājai, iekšējās iekārtas, kā arī faktiski sākt lietot gāzi.

lietotajC (2006-11-01 11:26)      nedomaaju, ka gaazes vads, kas piesleegts LG, vareetu buut ne LG iipashums. lai neradiitu bardaku ar uztureeshanu un arii neljautu notikt precedentiem: "mans vads, gribu urbju caurumu vinjaa un viss!"

tas gan tikai pienjeemums.

no_thing (2006-11-03 15:37)      Neredzu iemeslu ka gāzes vads nevarētu būt pirkšanas pārdošanas objekts (te var redzēt no 1412.panta http://www.likumi.lv/doc.php?id=902 20&mode=DOC). Tā ka var pirkt un pārdot. Bet par nekustamo īpašumu nevar uzskatīt (842.pants http://www.likumi.lv/doc.php?id=902 21&mode=DOC) un turpat 852.pants, ja gāzes vads piesaistīts zemei,tad īpašnieks sanāk tas, kuram zeme pieder. Par izmantošanu visi var noslēgt līgumu un ierakstīt to zemesgrāmatā (ja viens no tiem uzņēmumiem ir zemes īpašnieks). nu jebkurā gadījumā visi noslēdz līgumu, kur atrunā cik katrs maksā, ko katrs dara un ko katrs iegūst.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu