Mikroliegums uz zemes

Iesakiet ko darīt situācijā:jau daudzus gadus mūsu ģimenei pieder zemes īpašums 10 ha. pie Ogres upes, kurš ir aramzemes statusā, bet zemi neviens neapstrādāja, bet tikai pļāva. Visus šos gadus atgaiņājāmies no zemes uzpircējiem un zemi nepārdevām, lai kādreiz uzceltu nelielu mājiņu, līdz 2003 gadā atnāca vēstule, par to ka Lielrīgas reģ. vides pārvalde mana īpašuma teritorijā uztaisa mikrolieguma zonu gar pašu upes krastu, kurā nevar veikt krasta pārbūvi u. t. t. Nēmot vērā ka mūs nesaistija pats krasts likāmies mierā, kamēr 2004 gādā atnāca tāda pati vēstule ar paziņojumu, ka mans īpašums ir iekļauts dabas parkā "Ogres ieleja", un 4 lappas ar aprakstu ko es nedrīkstu uz savas zemes darīt. Izrādās uz zemes kur pat nestāda kartupeļus ir atrasta kautkāda puķe. Liegumā ir iekļauts pilnīgi viss ko tik juristi var izdomāt, jau nerunājot par zemes transformāciju un jebkādu būvju celtniecību. Līdz ar to mūsu ģimenes sapnis par mazu guļbūvi ar pirtiņu izgaist. pats interesantākais ir, ka kopumā es varu savu zemi pļaut. Palīdziet saprast vai bez manas piekrišanas valst mani varēja tā apzagt. Jo skaidrs, ka šādai zemei vairs nav nekādas vērtības.

dada (2004-11-29 18:24)      Ja īpašums ir 50m platumā no upes un tā stiepjas visus 10ha, tad izskatās skumji, bet mazliet tālāk no upes var mēģināt dabūt atļauju celtniecībai, it sevišķi ja ir saglabājušies kādi veci pamati. Krastā protams nevar taisīt ne pirti, ne kuģu piestātni, Bet laipu, kur dēlis uzlikts uz akmens, šķiet, ka neviens pa kaklu nesitīs. Zviedrijā liegumus krasta būvei atrisina pirtiņu ceļot uz pontonu - plostu. Esmu redzējusi jumstiņa gladiolu dabā pie Babītes ezera, kur arī gar krastu ir aizliegts celt ko jaunu, bet palu un plūdu dēļ.

Sti (2004-11-29 18:26)      peedejaa izeja ...kaut ko pieprasiit no eirofindiem, par to, ka zemi neapstraadaasi :))

werisa (2004-11-29 20:35)      Lauku atbalsta dienests sniedz konsultācijas.Maksā subsīdijas par ,,neskarto dabas skaistumu".Vajag painteresēties.

stranger37 (2004-11-29 20:47)      Tā nu ir dzīves rūgtā patiesība, kad biologiem ir priekšroka! Mēs taču gribam "Neskartu un jauku dabu"!
Risinājums varētu būt mēģināt par naudu ko saglābt, taču reāli priekšā smags un līdzeļu ietilpīgs darbiņš.

_Antuanete_ (2004-11-29 21:25)      Ja reiz liegums, tad liegums. Mazu guļbūvi un pirtiņu, rotams, varētu mēģināt saskaņot, bet drīzāk var mēģināt dabūt kādas kompensācijas par liegumu.
Tas, ka zemē pat kartupeļi neaug, nebūt nenozīmē, ka tā nevar būt augtene kādai retai aizsargājamai sugai, tieši otrādi.
Parasti jau cilvēku alkatība uzvar, un nobūvēts tiek viss, kas iecerēts :(

janushex (2004-11-29 23:32)      saprotama lieta ka tew to zemi atnjeema jo vina netika apstradata ja vina bij aramzeme ta vinu arii vaidzej apstradat tas ka tu pljavi zali nost tas neko nenoziimee palasi likumi.lv gan jau ko labu atradiisi vel vari iet pie jurista un tur tew paskaidros lietas buutiibu.lai tew veicas

Tihe (2004-11-30 15:10)      Jā, varēja. Ja zeme tiek iekļauta kādā liegumā vai kādā citā valstij nozīmīgā objektā, īpašnieka piekrišana nav vajadzīga.Neviens nevar piespiest zemi pārdot, izņemot, ja tā tiktu atsavināta valsts vajadzībām. Taču to jau apstiprina Saeima , nevis vietējā pašvaldība. Par celtniecību nevaru spriest, jo to regulē daudzi likumi, t.sk., arī vietējie.

cane (2005-02-04 10:37)      Nu jau gan. Ogres ieleja ir dabas parks, ne liegums. Būvēt tur drīkst, saskaņā ar pašvaldības teritorijas plānojumu, kurš, visdrīzāk, tur vēl nav izstrādāts. Paņem to atsūtīto papīru un izlasi no gala, viena daļa tur tiešām ir aizliegtas lietas, otra - saskaņojamas ar to pašu reģionālo pārvaldi. Nedrīkstēs būvēties tik pašā mikroliegumā. Tāpēc zemi labāk necensties pārdot, uzpircējs tiešām piešmauks, spiežot uz to, ka ir dabas parks. LAD runā niekus, ja ir bioloģiski vērtīgais zālājs, tad maksā hmmm...vai nu 120 eiro vai 120 ls/ha

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu